תוכן עניינים
רוצים לדווח בעצמכם לרשות המיסים ולחסוך כסף? הכירו את המסמכים שתצטרכו להכין מבעוד מועד, על מנת להפוך את הליך הדיווח לפשוט ויעיל. אם בכל זאת אתם מעוניינים בראש שקט BloxTax תעשה זאת עבורכם. מעודכן למאי 2022
הגשה באופן עצמאי של הדו"ח השנתי למס הכנסה נראית אולי כמו משימה מסובכת, אך בפועל מדובר בהליך די פשוט. למעשה, שכירים להם הכנסה נוספת מהשקעה במטבעות דיגיטליים, יכולים לחסוך כסף רב אם יבצעו את הליך ההגשה בעצמם. על מנת לעשות זאת בצורה קלה ויעילה, כדאי להיערך להליך ההגשה מראש, ולאסוף את כל המסמכים הנדרשים מבעוד מועד. כך תערכו נכון, תאספו את כל המסמכים מראש ותחסכו הרבה כסף:
1) אסמכתאות על כל הפעולות שביצעתם במהלך השנה
בעת הדיווח יש לציין את כל העסקאות שנעשו במטבעות דיגיטליים (ביטקוין/ קריפטו), כאשר הכוונה היא גם לעסקאות מכירה של המטבע וגם לעסקאות המרה של המטבע במטבע אחר. על מנת לדווח דיווח מלא ומדויק יש צורך באסמכתאות לרכישות, מכירות והמרות – שכוללות את תאריך העסקה, היקפה, ושער החליפין. את הנתונים כדאי להוציא בזמן אמת מזירות המסחר בהן פועלים ומהארנקים הדיגיטליים. בעת הכנת הדיווח השנתי כל פירוט הנתונים מוזן לתוך טפסי 1399 שיש לצרף לדו"ח השנתי.
2) טופס 106 ממקום העבודה
טופס 106 הוא טופס אישור העבודה השנתי לשכירים. טופס זה כולל בתוכו פירוט של משכורות ותשלומים שונים ששילם העובד השכיר במהלך השנה, כגון מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות. טופס ה-106 ניתן ביחס לשכר במקום עבודה מסוים, ואם אתם עובדים במספר מקומות עבודה דאגו לקבל טופס 106 מכל אחד מהם. בני זוג נשואים צרכים לצרף את טפסי ה-106 של שני בני הזוג.
כדאי להקדיש מספר דקות לטופס ה-106 ולבדוק אם אתם מקבלים את כל נקודות הזיכוי שמגיעות לכם. לכל אזרח בישראל מגיעות נקודות זיכוי ממס הכנסה ולעיתים נקודות הזיכוי לא מעודכנות במערכת. רשות המיסים פרסמה מחשבון לחישוב נקודות המס וכדאי לבדוק האם תוצאת הניקוד המגיע לכם במחשבון, דומה למספר הנקודות המופיעות בטופס ה-106 (פוסט בנושא נקודות זיכוי ומיסוי ביטקוין).
מקרים נפוצים בהם נקודות המס אינן מעודכנות: אדם סיים תואר אקדמי במהלך השנה, גרושים במהלך השנה וילד שנולד ברבעון האחרון של השנה. אם הנתונים ונקודות המס לא מעודכנים – יש לעדכן אותם במקום העבודה, ובנוסף, אם כבר לקחו לכם יותר מס, יש להצטייד באישורים מתאימים (למשל אישור על סיום תואר אקדמי) ולקבל החזר מס.
שכירים שעובדים במספר מקומות עבודה – יתכן וניכו לכם מס ביתר. אם לא ביצעתם מראש תיאום מס, הסיכוי גבוה שניכו לכם מס בשיעור גבוה. אספו את כל טפסי ה-106 מכל מקומות העבודה ובקשו החזרים.
בנוסף, ישנם ישובים רבים שהמתגוררים בהם זכאים להטבות מס. אם אתם מתגוררים בישוב כזה אבל הכתובת על גבי ה-106 לא מעודכנת, יש לעדכנה בהתאם בכדי שתוכלו ליהנות מהטבות המס.
3) אישורים נוספים על הכנסות
בין אם אתם שכירים או עצמאיים, הדיווח לרשות המסים צריך להיעשות על כלל ההכנסות שלכם באותה השנה. לכן, בנוסף לטפסי ה-106 ממקום העבודה, יש להביא אישורים על הכנסות נוספות ככל שהיו לכם, למשל אם אתם משכירים דירה או יש לכם הכנסות מפעילות של AIRBNB. יש לאסוף את כל האישורים והאסמכתאות על כלל ההכנסות שלכם ולצרפם לדיווח.
מי שפרש לפנסיה או עזב מקום עבודה במהלך שנת המס, צריך לספק גם טופס 161 אשר מקבלים מהמעסיק, והוא כולל מידע לגבי הפיצויים שקיבלתם או שמגיעים לכם.
4) אישורים רלוונטיים מביטוח לאומי
אישורים אלו רלוונטיים אם במהלך השנה הייתם בחופשת לידה או בתקופת אבטלה, וקיבלתם עבורם תשלום מהמוסד לביטוח לאומי. מי שלא טרח לשמור את הנתונים ניתן להוציאם מאתר המוסד לביטוח לאומי.
5) אישורים על הכנסות וניכויי מס במקור מהשקעות אחרות
אם בנוסף להשקעה במטבעות דיגיטליים יש לכם השקעות נוספות שמניבות רווחי הון, יש להצטייד באישורים ובטפסים המתאימים לדיווח עליהם.
למשקיעים בבורסה הישראלית – יש לפנות למנהל ההשקעות, הבנק או הברוקר שדרכו סחרתם, ולהוציא טופס 867. הטופס מתאר את כל הרווחים, ההפסדים ותשלומי המס אשר נוכו לכם במקור. נזכיר, במרבית המקרים המס אשר נגבה ונוכה במקור יהיה גבוה יותר מהחבות בפועל, ותוכלו לקבל החזר.
אם קיבלתם אופציות או מניות ממקום העבודה – גם עליהן נוכה לכם מס במקור. יש להביא אסמכתאות לכך, והדיווח צריך לכלול את כל המס שנוכה לכם והשווי של אותן אופציות ומניות (לא תמיד תקבלו על זה טופס 867).
מכירה של נדל"ן (דירה למשל), או נכסים אחרים – יש להביא אסמכתאות ונתונים שאיתם ניתן למלא את טופס ה-1399 הרלוונטי שיצורף לדיווח השנתי. הנתונים צרכים לכלול את מחיר העסקה והרווח שנוצר בה. במקרה של עסקת נדל"ן סביר להניח שכבר דיווחתם על העסקה לרשויות המס, ולכן אמור להיות לכם טופס 1399 לגבי אותה עסקה, שכן בדרך כלל העו"ד שמלווה את העסקה מכין אותו.
מהו ניכוי מס במקור?
ניכוי מס במקור זו אחת הדרכים הנפוצות בה רשות המסים גובה את המס מהאזרחים. כאשר אתם אמורים לקבל תשלום מסוים, למשל משכורות, המעסיק מוריד לכם את המס שהוא מאמין שאתם צריכים לשלם ומעביר אותו בשמכם למס הכנסה (רואים את התשלום הזה בתלוש המשכורת). אותו דבר קורה במסחר במניות דרך בתי השקעות ישראלים ובנקים, כשאותם גופים מנכים את מס רווחי ההון ומעבירים אותו בשמכם לרשות המסים.
מי שמבצע ניכוי במקור (מעסיקים, בתי השקעות, בנקים ועוד) עושה זאת כי הוא מחויב על פי חוק לעשות זאת. אם הוא לא מנכה מס במקור או לא מנכה מס בשיעור מספק על פי חוק, זו עשויה להיות עבירה פלילית. לכן, הגופים המנכים מס עושים זאת לחומרה, ואם יש ספק מהו שיעור המס שיש לנכות – ינכו את השיעור המקסימלי. לפי דו"ח מבקר המדינה, רשות המיסים חייבת כמה מיליארדי שקלים לציבור השכירים בישראל בגין גביה עודפת של מס.
זיכרו, ניכוי המס אינו תמיד החבות האמיתית, כדי לדעת כמה אתם באמת צריכים לשלם יש לבצע חישוב פרטני, שייקח בחשבון את כלל הפעילות שלכם, ולבדוק אם לא מוסיתם ביתר והאם אתם זכאים להחזר.
6) אישורים או קבלות על הוצאות שניתן לקזז
למרות שנדמה שקיזוז הוצאות רלוונטי רק לעצמאיים, ישנן הוצאות שונות שגם שכירים יכולים לקזז אל מול רווחי הון. כך למשל, ניתן לקזז שכר רו"ח או תשלום שגובה BloxTax. הפקדה עצמאית לקרנות פנסיה או קופות גמל מזכה בהטבה, וניתן לקזז גם תשלומים לביטוח חיים – ובכלל זה ביטוח חיים לצורך משכנתא. על כן, יש להביא אסמכתאות לכל התשלומים הללו.
אופן הדיווח למס הכנסה
לאחר איסוף כלל המסמכים, ניתן לבצע את הדיווח לרשות המיסים באחת מארבע דרכים:
א) למי שמעוניינים בראש שקט
BloxTax תאתר עבורכם את הפעילות במטבעות דיגיטליים, תחשב את הרווחים לפי דרישות רשות המיסים, וכעת היא מציעה שירות חדש: הגשת דו"חות, בעלות נמוכה ובאופן מהימן ומלא. התהליך עצמו מקיף, כאשר את מרבית המסמכים אנו מאתרים עצמאית וחוסכים לכם את תהליך האיסוף.
ב) ימי הדרכה של רשות המיסים
אם הדיווח מאוד פשוט ונוסף להכנסתכם כשכירים, דיווח על ההשקעות במטבעות דיגיטליים הוא הדיווח היחיד שעליכם לעשות – ניתן להגיע ליום עיון של רשות המיסים שם תקבלו עזרה בהגשת הדו"ח. אל יום העיון כדאי להגיע כבר עם טפסי הדיווח עצמם (106, 1399 ממולאים ו867 למי שה רלוונטי) וכלל האסמכתאות באופן מסודר על מנת שתוכלו למצות את זכויותיכם והגיש את הדוחות במקום.
ג) לשדר לבד את הדו"ח
ניתן לשדר לבד את הדיווח דרך אתר רשות המיסים, ועל ידי כך לבצע הגשה דיגיטלית של הדו"ח השנתי. התהליך מתנהל כך:
ראשית, יש לפתוח תיק ברשות המיסים, יש לגשת לרשויות מס הכנסה ולבקש מהם שיפתחו לכם תיק עבור מסחר במטבעות דיגיטליים תחת קוד 093.
לאחר מכן, נכנסים ללינק באתר רשות המיסים ונרשמים. לאחר אישור הרשמה ניתן למלא לבד את טופס הדיווח (יש הסברים כיצד למלא אותו ויש לעיתים תמיכה טלפונית), יש לבחור באופציה של הגשה מקוונת דרך האתר של רשות המיסים. לשידור הדו"ח יש לצרף את הנספחים השונים (טפסי 1399, 106 וכו'). לאחר סיום מילוי הדו"ח והגשה יש לשמור אותו ולהדפיס אותו (נייר) ולחתום עליו. ניתן להגישו באופן מקוון באותה המערכת על ידי העלאת כל הקבצים ב- "הוספת מסמכים", יש לעלות גם את טופס 1301 החתום למערכת של מס הכנסה.
סרטון הסבר איך למלא טופס 1301 ולדווח על פעילות בביטקוין דרך אתר רשות המסים
ד) שימוש ברו"ח
אם התיק מורכב, כלומר בוצעו עסקאות רבות, יש סוגי השקעות רבים בארץ ובחו"ל, או שההשקעה במטבעות דיגיטליים היא מקור ההכנסה העיקרי שלכם – ניתן להתייעץ עם רואה חשבון לשם מילוי והגשת הדיווח.
מתלבטים האם להגיש בעצמכם? זקוקים לסיוע באיתור הפעולות במהלך השנה? צרו קשר עם המומחים של BloxTax ונסייע לך לכם לצלוח את הדיווח בצורה קלה, בטוחה וזולה.