השגת וודאות מקסימלית בדיווחי מס על מסחר במטבעות דיגיטליים

שתף

השגת וודאות מקסימלית בדיווחי מס על מסחר במטבעות דיגיטליים

תוכן עניינים

רבים מקהילת הקריפטו יגישו דוחות שנתיים למס הכנסה, חשוב לדעת שהגשת הדוח לכשעצמה, אינה בהכרח סוף הטיפול המיסוי ברווחי הקריפטו, ולמס הכנסה יש את האפשרות לפתוח את הדוח לבדיקה ולדיון נוסף עד ארבע שנים לאחר הוצאת שומה העצמית. זכות זו מציבה את ההנחות שהנחנו והמס ששילמנו באי וודאות למשך תקופה ארוכה. הגשה של הדיווח למס הכנסה במסגרת הסכם שומה מאפשר לנו "לנעול" את חבות המס ולהגיע לוודאות ממשית בנוגע למיסוי הפעילות שלנו.

פוסט אורח מאת רו"ח חנן אהרנפלד

רבים מקהילת הקריפטו יגישו דוחות שנתיים למס הכנסה, חשוב לדעת שהגשת הדוח לכשעצמה, אינה בהכרח סוף הטיפול המיסוי ברווחי הקריפטו, ולמס הכנסה יש את האפשרות לפתוח את הדוח לבדיקה ולדיון נוסף עד ארבע שנים לאחר הוצאת שומה העצמית. זכות זו מציבה את ההנחות שהנחנו והמס ששילמנו באי וודאות למשך תקופה ארוכה. הגשה של הדיווח למס הכנסה במסגרת הסכם שומה מאפשר לנו "לנעול" את חבות המס ולהגיע לוודאות ממשית בנוגע למיסוי הפעילות שלנו.

לאחרונה, מס הכנסה פנה בפעם השנייה אל אלפי ישראלים המחזיקים מטבעות דיגיטליים ודרש מהם להגיש דוח על הכנסותיהם. מומלץ להקדים את הבלתי נמנע ולדווח על פעילות המסחר לפני פנייה יזומה ממס הכנסה. דיווח מקודם יעניק יתרון במשא ומתן בנוגע לחבות המס לעומת מצב בו הדרישה לדיווח הגיעה ממס הכנסה על בסיס מודיעין בנוגע לפעילות הנישום.

למס הכנסה אתגרים רבים בבואו לחשב ולקבוע את המס המתאים של סוחרי הקריפטו מתוך היקף עצום של נתוני מסחר במטבעות דיגיטליים המגיעים אליו. הוא מתמודד עם בעיות בכוח אדם, עלות גבוה לבדיקת דוחות והצורך להבין בקריפטו ברמה גבוהה כדי שיהיה צעד אחד לפני המורכבים שבנישומים.

האם שאלתם את עצמכם כיצד מס הכנסה עומד באתגרים הרבים הללו ומספיק לבדוק את אלפי דוחות המוגשים?

פקידי השומה אינם נדרשים לבדוק מיידית את כל הדוחות מכיוון שלמס הכנסה יש את הסמכות לערער על הדיווח ועל חבות המס שנקבעה בשומה העצמית במשך ארבע שנים לאחר שנת הגשת הדוח.

המשמעות עבור המדווחים

גם אם דיווחתם למס הכנסה על רווחים מפעילות במטבעות דיגיטליים וקיבלתם שומה עצמית ושילמתם את חבות המס המופיעה בה, דעו – השומה אינה סופית. ייתכן כי השומה תיבחן על ידי המפקח או תגיע לטיפול שומתי, כך שתצטרכו לנמק ולהסביר את החישובים, ההנחות והדיווחים שהוגשו, מה שיכול כמובן להביא לשינוי תוצאת המס, סביר להניח שלא לטובתכם.

פקידי השומה אינם נדרשים לבדוק מיידית את כל הדוחות. למס הכנסה יש את הסמכות לערער על הדיווח ועל חבות המס שנקבעה בשומה העצמית במשך ארבע שנים לאחר שנת הגשת הדוח. רק לאחר ארבע שנים תתיישן השומה (חישוב המס שאושר על ידי מס הכנסה) ולא ניתן יהיה לדון בה בשנית.

יצירת וודאות מיסויית

אחת הדרכים המומלצות ליצירת ודאות מיסויית על פעילות במטבעות דיגיטליים היא דרך הגעה לשומה בהסכם מול מס הכנסה. כאשר נישום, או רואה החשבון המייצג אותו, יוזמים דיון עם פקיד השומה בנוגע לדיווח על פעילות במטבעות דיגיטליים כדי הגיע ביחד לתוצאת מס מוסכמת, קיימת אפשרות להסביר ולדון במורכבים שבמקרים ולהגיע להבנות וודאיות, דבר שאינו מתאפשר בהגשת דוח סטנדרטי למס הכנסה.

עדיף מוקדם ממאוחר

לאחרונה פורסמו תוצאות מחקר רוחב שנערך בישראל בנושא הליכי מיסוי. תוצאות המחקר מאששות את מה שאנו כבר יודעים מזמן – חיסכון מס יהיה משמעותי יותר ובסיכויים גבוהים יותר, ככל שאנחנו מגיעים להכרעה מול רשויות המס בשלבים ראשוניים. כך לדוגמה, בתיקים המתנהלים ישירות בדיון מול פקיד השומה לנישום יש סיכוי של 90% לקבלת עמדתם בשומה עצמית וזאת בניגוד לדיונים המתנהלים מול ביהמ"ש, בהם לרוב רק עמדות מס הכנסה מתקבלות.

סגירת השומה בשלבים מוקדמים

דיון יזום במיסוי מטבעות דיגיטליים, דורש לא רק ידע מקצועי מאנשי המיסים והמייצג, עליו להיות מגובה במידע וראיות איכותיות כפי שמייצרת מערכת BloxTax. מפקח אשר מולו עומדים אנשי מקצוע בקיאים מגובים באסמכתאות ודוחות נהירים, ייטה אוזן קשבת יותר מאשר אם ישב מולו אדם מן השורה עם שבבי מידע, כגון צילומי מסך וערימות מסמכים ועל כן יהיה פתוח יותר לפשרה שתוביל לחיסכון במס.

לאחרונה שאלתי מפקחת במס הכנסה "מה עושה מפקח שמגיע אליו נישום עם מידע מבולגן ללא מערכת בלוקסטקס או מערכות דומות?" נעניתי כי אנשי מס הכנסה עובדים קשה יותר להבין את הפעילות של הנישום. לכן, אם הגעתם בבלאגן, יהיה קשה יותר להניח את הדעת באשר לנכונות הטלת המס, ועל כן, יהיה קשה יותר להתפשר.

אליה וקוץ בה

לצד היתרונות והוודאות המתקבלת מהסכם שומה, במידה והצדדים אינם מגיעים להסכמה, קיים סיכון לנישום שמס הכנסה יפעיל את סמכותו לחישוב חבות המס "לפי מיטב השפיטה", כלומר, המס ייקבע ללא הסכמה מול הנישום.

התנהלות נכונה מול רשויות המס שווה לכם הרבה כסף

ישנם הרבה מקרים בהם דיווח באמצעות הסכם שומה, במיוחד בענף המטבעות הדיגיטליים, יביא לתוצאת מס טובה יותר מהגשת דוח שנתי, וזאת בזכות האפשרות להתדיינות על נסיבות מורכבות במקרה. ובמיוחד עם התהליך מלווה באיש מקצוע מנוסה הבקיא במיסוי מטבעות דיגיטליים ובסיוע מידע קוהרנטי ואיכותי.

על הכותב:

רואה חשבון חנן אהרנפלד – שותף במשרד ויצמן אהרנפלד – רואי חשבון ויועצים. משרד ויצמן אהרנפלד הוא המשרד הראשון בישראל להתמחות באופן בלעדי במיסוי פעילויות במטבעות דיגיטליים.

כתבות נוספות בתחום:

crypto-tax-assessment
משקיעי קריפטו הפועלים כחוק ומדווחים למס הכנסה מוזמנים לעיתים לדיון שומה גם לאחר מספר שנים מהגשת הדו"ח. זומנתם לדיון שומה? אלו הסיב...
העברת כסף לבורסות זרות – איך עושים את זה בקלות ובלי בירוקרטיה?
משקיעים מקומיים המבקשים לקנות קריפטו בבורסות קריפטו בחו"ל כדי לחסוך בעמלות הקניה, נתקלים בחסימה של העברת הכספים אל הבורסות ובדרישת...
fiat-vs-crypto
במובנים רבים מטבעות דיגיטליים מהווים אלטרנטיבה לכסף הרגיל (כסף פיאט) ולמרכיבים כאלה ואחרים של מערכות פיננסיות מסורתיות. כסף פיאט ה...